Dneska
Dneska
Creative Commons License
Dneska.com by http://www.dneska.com is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Based on a work at www.dneska.com.

Днеска

Животът е по-интересен от всеки роман!

Направи Заглавна Страница Прибави към Favourites!

Политика на тоягата

Днеска с Том решавахме офис проблеми. Той е тук от около седмица и дойде с готовите шаблонни идеи по западен маниер, решен да ги приложи на практика. И ако може да пожъне успехите.
Облепи офиса с всевъзможни девизи като "Таван на възможностите ни е само небето!“, „Да си номер 1 е най-голямата отговорност!“, „Не зная значението на думата 'невъзможно'!“, „Ако не бягаме към успеха, ще изостанем!“ и зачака всеобщото въодушевление на служителите. Те обаче хич и не се впечатлиха, а след два дни почнаха тихомълком да дописват девизите отначало с химикал, а вчера надписът над вратата осъмна грубо преправен с флумастер - "Таван на възможностите ни ДА ПИЕМ е само небето!"
Том се вбеси и реши, че не съм назначил хора с точната мотивация. Това било тънка работа!
Насрочиха се интервюта и се приготвиха мотивационни тестове, които с на пръв поглед приятелски въпроси като: "Кое е любимото Ви животно?" трябваше да бръкнат дълбото в подсъзнанието на кандидата и да изкарат наяве най-съкровените му мисли и нагласи.
След тежък ден, наподобяващ кандидатстудентски изпит с всичките му тарикатлъци и номера, тестовете бяха събрани, проверени с шаблона и обобщени.
Резултатите бяха шокиращи! Оказа се, че повечето кандидати са индивиди с противоречиви мотивационни нагласи, като: "силно развито чувство за екипна работа, но и опасна склонност към присвояване на фирмено имущество" или "кандидат поставящ фирмата на челно място в приоритетите си, но и с потенциална нагласа към измама в полза на конкуренцията", както и "служител готов да жертва свободното си време в името на фирмата, но пък явно пристрастен към онлайн игри с кръвожадна насоченост".
Том се вайкаше и обвиняваше съставителите на тестовете, но пък същевременно се чудеше защо резултатите са други в европейските му офиси. Вместо да му изнасям лекция и да губя време го попитах просто:
"Ти като хвана таксито от летището, шофьорът излъга ли те нагло?"
"Излъга ме! Но аз подадох оплакване и..."
"Като влезе онзи ден в градската тоалетна", прекъснах го аз, "типа на касата изчака ли докато нямаше къде да ходиш и продаде ли ти половин руло тоалетна хартия за 12 лева?"
"Продаде ми, но аз сигнализирах на телеф..."
Вдигнах ръка и той млъкна:
"Когато си в Горубляне, ше правиш както горублянци правят!", перифразирах старата римска максима.
"Добре, ти какво предлагаш?", предаде се Том.
Благодарение на похватите на бившия ми шеф можех да отговоря на този въпрос веднага.
"За да имаш лоялни служители по тези географски ширини, Том, ключовите думи са 'страх' и 'зависимост'. Трябва да ги е страх, че можеш да ги уволниш и трябва да са зависими от това. Или с други думи трябва да са семейни, ако може с две деца, задължително родом от на две туби бензин оттук, което пък значи, че или са под наем или в идеалния случай са с ипотека от около 700 лева на месец. Ако пък не са успели да дадат децата в детска градина и плащат някакви безбожни суми за частни гледачки... Е, да не сме максималисти, но мисля, че схващаш накъде бия."
"Но ти нямаш право да задаваш въпроси за такава информация на интервю!", изтъкна глупаво Том и ми даде да разбера, че в последните няколко дни въобще не е слушал сказките ми по българистика.
"Повечето си купуват и кола с месечни вноски от около 250 лева, което е бонус за нас.", продължих игнорирайки го. "Ако крепостникът се прехвърля от друга фирма , трябва задължително да го назначиш с няколко дена разлика между датата му на напускане и започването при нас. Хвърляш цялата вина върху човешките ресурси, но пък така губи право да взема пари от борсата и ти е вързан да бачка поне още 6 месеца. Перфектният вариант е и ако го хванеш в някаква голяма издънка и разбере, че може (ако искаш) да го уволниш дисциплинарно. Но защо пък да чакаме сам да се издъни, като можем да му помогнем, нали?"
Том пиеше трето уиски и гледаше празно през прозореца.
"Всичко до тук беше общо взето това, което вие наричате "Политика на тоягата". При нас морковите са кът, но пък много се ценят мъжкарските лафове на шефа, които се споделят с приятели на по бира след работа. Може да им сложиш и кошница с банани в сряда да речем. Ако не са достатъчно интелигентни да разберат иронията... Е, то си е за тяхна сметка!"
"Всъщност като се замисля и при нас част от критериите са подобни, но всичко тук е... как да се изразя... някак си по-директно и цинично.", отбеляза Том замислено.
"Ако не бягаме към успеха, ще изостанем!", цитирах девиза от отсрещната стена.
"Добре! За да не бъда голословен, утре ще проведа 2-3 интервюта да видиш как стават тези работи тук.", завърших и погледнах часовника си. Беше 15.25. Сервитьорката в отсрещното кафене знаеше, че винаги си пия капучиното в 15.30.
Не можех да си позволя да я накарам да ме чака!


Хареса ли ти разказа?
Черпи една бира да имам вдъхновение за още! ;)
(PayPal)
Dneska

E-mail

Links

2007-2017(c)dneska.com Всички права запазени! Публикуване и всяка форма на комерсиално използване става само след писмено съгласие от Dneska.com. Съдържанието е плод на авторската фантазия. Всички имена са измислени

Disclaimer: dneska.com не отговаря за съдържанието или услугите предлагани от други организации на тази или чрез тази страница!

Всички истории

(най-популярните са означени с * )

Поразяващата Уста
Нашествениците
Двойка
Търси Балкан!
Плочките
Разбери сам!
Политика на тоягата
Данъчният
На едно гише
*Българска сватба
*В Мола
Face Control + mp3
Операция 'Свински черва'
Български долари
В света на рекламата
Най-грозната + mp3
В мазето
Човекът е човек, когато...+mp3
Неочаквана среща
*Пехотинецът + mp3
Noblesse Oblige + mp3
Водовъртеж + mp3
*Акулите
*Часовникът + mp3
Новогодишно парти
Американска фирма
*Татуировката
*Ню Йорк, Ню Йорк! + mp3
Вавилон
В банката
'Бермудския триъгълник' + mp3
На училище + mp3
*Шеф
Неочакван обрат
Презареждане
*Криза
*Яхтата
*Гривната + mp3
*Стажантът
На бензиностанцията
Новогодишно
На концерт
*Малкият принц
"Пристигащи"
*Облаче ле бяло
Виенски кастинг
*Обувките
Членове сме!
*Завесата
Мис България 2010
*Вид "Мутра"
*Последният в редицата
Процентите
При фризьорката
'Свидетелят'
*Хотелският управител
"Старата България"
Инцидент в хотела
*Beach Spa & Wellness
*Американеца
Таксиджията + mp3
*При аптекаря
*При доктора
Туристическо начало
Напускане
*Три кафета + mp3
Мляко на прах
Сблъсък с администрацията
*Брокер-стажант Грациела
*Недвижими имоти
Глобализация в пъба
*На ресторант "При Нгуен"
*Св.Валентин-Тр.Зарезан 1:2
Счетоводителят
*Чалга купон
Повишение по български
Ден за заплата
Назад към реалността
Професионалистът + mp3
Прага
Фирмено Парти
Бонусите + mp3
Шефско CV
Гумаджията
*HR: Клишетата
HR: Красавиците
HR: Шеметите
Човешки ресурси
Сън
Кучката
*Тоалета
*Червения Боби
Дискотека
Урок по английски
История на назначаването
Оперативка
Българска фирма