Dneska
Dneska
Creative Commons License
Dneska.com by http://www.dneska.com is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Based on a work at www.dneska.com.

Днеска

Животът е по-интересен от всеки роман!

Направи Заглавна Страница Прибави към Favourites!

Акулите

Днеска господин Хъдсън ме извика в кабинета си. Пред себе си бе разхвърлял папки с информация и отчети за поредната компания в татковината, към която проявяваше хищнически интерес. Както обикновено историята на фирмата беше като магистрала с две платна - в едното се спазваха знаците и ограниченията, а в другото летяха (на места и в насрещното движение) черни джипове, от които се носеше хитовата песен "И ловец съм и рибар съм, на закона мамата...".
"В далечната 1990 започнахме с две счупени машини в един таван под наем.", вървеше историята за пред хората. "В условията на бушуваща криза не си правехме илюзии, че само ние можем да си помогнем да стъпим на краката си. Заложихме апартаментите си и с много риск, упорит труд и не малка доза късмет, успяхме да изградим една от най-проспериращите фирми в страната."
"Глупости!", изсумтя американеца. "ОК, да не си губим времето с басни! Това, което е важно за нас е, че тези са затънали до ушите в дългове. Имат свежи пари, но те са в швейцарски банки и върху тях не са плащани данъци. Така че е въпрос на време данъчните да ги посетят. Или ние да ги подсетим...", усмихна се многозначително той и вдигна някакво CD.
Завъртя се в креслото си и натисна дистанционното. От екрана на отсрещната стена ме изгледа тъпо лице с бригадирска прическа, неведнъж давало интервюта по вестници и телевизии.
"Това е шефа", констатира Хъдсън. Води се собственик, но предполагам, че си наясно, че в родината ти, както междувпрочем и навсякъде по света, има професия 'собственик'.
Превключи и на екрана се появи някакъв небрежно облечен, усмихнат добряк, първата ми асоциация, за когото беше - чичо Митко от 'А' вход отива за цигари, а жена му му подвиква от втория етаж: "Вземи и половинка хляб! Oт нарязания!"
"Не се оставяй външният вид да те излъже!", предупреди ме боса. "Този е по-опасен и от гърмяща змия. От бившите служби е и контролира още 14 фирми. Или поне ние знаем за толкова. Може и да са повече. Не знам в какво още се е забъркал, но e факт, че не може да получи американска виза до живот."
Тук Хъдсън замълча. Извади някакъв молив и почна да го разглежда така, сякаш никога преди не го бе виждал. Вече бях започнал да се досещам накъде биеше и когато остави карандаша и проговори, не ме разочарова:
"Така че се налага ти да летиш за София и да преговаряш по сделката."
За миг пред очите ми изплува умилителна картинка: Другарят Петров и Големия Макак ме посрещат на летището. След кратка, но сърдечна размяна на поздрави, ме набутват в аудито на патрона и отпрашваме за...
"Нещо не е наред ли?", чух гласа на американеца.
"А, не... Мислех си, че с прекачванията ще прекарам близо 15 часа по самолети и няма да съм свеж за преговорите. Пък като сложим и времевата разлика... Защо не го направим на неутрална територия - да речем в Париж или Лондон, до където има преки полети?"
Босът ме изгледа продължително. Стана и отиде до аквариума, където акулата тъкмо довършваше закуската си. Обърна се сякаш искаше да каже нещо, но се спря посредата, помисли и каза сухо:
"ОК! Влез в контакт с тях и уговори подробностите. Те вече знаят за интереса ни и имат първоначална оферта."
"Бих бил по-уверен ако отидем двамата. Все пак не мисля, че имам толкова опит...", констатирах, надявайки се на подкрепление. "Пък и Европа винаги си заслужава! Музеи, култура..."
Акулата в аквариума продължаваше да щрака с челюсти с надеждата да докопа още някоя мръвка.
"Последно бях там преди 25 години.", промърмори Хъдсън барабанейки по стъклото точно пред муцуната на хищника. "Но не ми липсва... Всичко там е толкова малко! И толкова старо! Култура..."
Обърна се и се усмихна:
"В магазина не можеш да си купиш нищо с култура!"


Хареса ли ти разказа?
Черпи една бира да имам вдъхновение за още! ;)
(PayPal)
Dneska

E-mail

Links

2007-2017(c)dneska.com Всички права запазени! Публикуване и всяка форма на комерсиално използване става само след писмено съгласие от Dneska.com. Съдържанието е плод на авторската фантазия. Всички имена са измислени

Disclaimer: dneska.com не отговаря за съдържанието или услугите предлагани от други организации на тази или чрез тази страница!

Всички истории

(най-популярните са означени с * )

Поразяващата Уста
Нашествениците
Двойка
Търси Балкан!
Плочките
Разбери сам!
Политика на тоягата
Данъчният
На едно гише
*Българска сватба
*В Мола
Face Control + mp3
Операция 'Свински черва'
Български долари
В света на рекламата
Най-грозната + mp3
В мазето
Човекът е човек, когато...+mp3
Неочаквана среща
*Пехотинецът + mp3
Noblesse Oblige + mp3
Водовъртеж + mp3
*Акулите
*Часовникът + mp3
Новогодишно парти
Американска фирма
*Татуировката
*Ню Йорк, Ню Йорк! + mp3
Вавилон
В банката
'Бермудския триъгълник' + mp3
На училище + mp3
*Шеф
Неочакван обрат
Презареждане
*Криза
*Яхтата
*Гривната + mp3
*Стажантът
На бензиностанцията
Новогодишно
На концерт
*Малкият принц
"Пристигащи"
*Облаче ле бяло
Виенски кастинг
*Обувките
Членове сме!
*Завесата
Мис България 2010
*Вид "Мутра"
*Последният в редицата
Процентите
При фризьорката
'Свидетелят'
*Хотелският управител
"Старата България"
Инцидент в хотела
*Beach Spa & Wellness
*Американеца
Таксиджията + mp3
*При аптекаря
*При доктора
Туристическо начало
Напускане
*Три кафета + mp3
Мляко на прах
Сблъсък с администрацията
*Брокер-стажант Грациела
*Недвижими имоти
Глобализация в пъба
*На ресторант "При Нгуен"
*Св.Валентин-Тр.Зарезан 1:2
Счетоводителят
*Чалга купон
Повишение по български
Ден за заплата
Назад към реалността
Професионалистът + mp3
Прага
Фирмено Парти
Бонусите + mp3
Шефско CV
Гумаджията
*HR: Клишетата
HR: Красавиците
HR: Шеметите
Човешки ресурси
Сън
Кучката
*Тоалета
*Червения Боби
Дискотека
Урок по английски
История на назначаването
Оперативка
Българска фирма